Dzisiejszy wpis jest kulinarny, różni się mocno od tematyki, którą do tej pory przedstawiałam. Chciałam się podzielić z Wami pysznym spaghetti z tuńczykiem. Robiąc to spaghetti opierałam się na przepisie blogerki Petit, jednak kilka składników zmieniłam. Jest to moje ulubione danie, które smakuje nie tylko mnie, ale całej rodzinie.
Składniki:
- 250 g białego makaronu chińskiego
- 125 g tuńczyka w oleju
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego gęstego rozrobionego w pół szklanki wody
- pieprz
- sól
- bazylia, oregano
Przyrządzenie:
Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej cebuli w drobną kostkę i przeciśniętego przez prasę czosnku na patelni (bez tłuszczu - w tym celu specjalnie kupiłam patelnię lepszej jakości z której jestem bardzo zadowolona). Następnie kroimy pieczarki w plastry i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem. Kolejnym etapem jest dodanie tuńczyka (wcześniej odsączyłam nadmiar oleju) i mieszamy. Gęsty koncentrat pomidorowy (używałam takiego w tubce) rozrabiamy z pół szklanki letniej wody, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy potrawę. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Czy jadłyście już kiedykolwiek spaghetti, gdzie zamiast tradycyjnego mięsa mielonego dodajemy tuńczyka?
Zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńchiński makaron uwielnim :) u mnie dziś spaghetti również rządzi :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z chińskim makaronem, wypróbuję i napiszę jak wyszło...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Czeekam niecierpliwie ;))
UsuńJa bym poszalała jeszcze bardziej i dała makaron sojowy, taki cieniutki.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o jego istnieniu, rozejrzę się po półkach. ;-)
UsuńA ja zastanawiam się jak ten makaron w smaku :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny. W moim mieście jest sklep z chińską żywością (mam kłopoty z czytaniem tych znaczków). A ten makaron uwielbiam ;-)
UsuńChyba muszę takie kiedyś zrobić :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji do przyrządzenia takiego spaghetti - czuję ze po następnych zakupach spożywczych ulegnie to zmianie. Widze tu kolejny przepis do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńTo może być jeszcze masło roślinne z kostki lub margaryna dobrej jakości chyba że tego też nie może :( Niektórzy zamiast masła dodają oliwę, ale z masłem jest smaczniejsze... Jesli chcesz drożdżówki bez masła to zamień mąkę pełnoziarnistą na pszenną (500g mąki pszennej) dodaj 3 duże jajka i trochę dłużej powyrabiaj :) (robiłam ciasto bez tłuszczu i też było smaczne, ale krócej świeże, jednak zawsze można upieczone bułeczki zamrozić.. po rozmrożeniu w temp. pokojowej smakują świetnie - jak świezoupieczone) :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm lubię takie eksperymenty :D
OdpowiedzUsuńmakaron lubię, tuńczyka lubię więc to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńmniami!
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy wszelkie makarony, byleby bez zwierzątek:)
OdpowiedzUsuńMniam! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak smakuje taki makaron, bo nigdy nie jadłam takiego :)
OdpowiedzUsuńdodawałam tuńczyka do makaronu, w moim wykonaniu nie było to smaczne danie ;)