środa, 26 marca 2014, 15:39

Spaghetti z tuńczykiem i chińskim makaronem


Dzisiejszy wpis jest kulinarny, różni się mocno od tematyki, którą do tej pory przedstawiałam. Chciałam się podzielić z Wami pysznym spaghetti z tuńczykiem. Robiąc to spaghetti opierałam się na przepisie blogerki Petit, jednak kilka składników zmieniłam. Jest to moje ulubione danie, które smakuje nie tylko mnie, ale całej rodzinie.

Składniki:
  • 250 g białego makaronu chińskiego
  • 125 g tuńczyka w oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego gęstego rozrobionego w pół szklanki wody
  • pieprz
  • sól
  • bazylia, oregano
Przyrządzenie:
Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej cebuli w drobną kostkę i przeciśniętego przez prasę czosnku na patelni (bez tłuszczu - w tym celu specjalnie kupiłam patelnię lepszej jakości z której jestem bardzo zadowolona). Następnie kroimy pieczarki w plastry i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem. Kolejnym etapem jest dodanie tuńczyka (wcześniej odsączyłam nadmiar oleju) i mieszamy. Gęsty koncentrat pomidorowy (używałam takiego w tubce) rozrabiamy z pół szklanki letniej wody, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy potrawę. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.

Czy jadłyście już kiedykolwiek spaghetti, gdzie zamiast tradycyjnego mięsa mielonego dodajemy tuńczyka?

18 komentarzy:

  1. chiński makaron uwielnim :) u mnie dziś spaghetti również rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z chińskim makaronem, wypróbuję i napiszę jak wyszło...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym poszalała jeszcze bardziej i dała makaron sojowy, taki cieniutki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam o jego istnieniu, rozejrzę się po półkach. ;-)

      Usuń
  4. A ja zastanawiam się jak ten makaron w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny. W moim mieście jest sklep z chińską żywością (mam kłopoty z czytaniem tych znaczków). A ten makaron uwielbiam ;-)

      Usuń
  5. Chyba muszę takie kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie miałam okazji do przyrządzenia takiego spaghetti - czuję ze po następnych zakupach spożywczych ulegnie to zmianie. Widze tu kolejny przepis do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To może być jeszcze masło roślinne z kostki lub margaryna dobrej jakości chyba że tego też nie może :( Niektórzy zamiast masła dodają oliwę, ale z masłem jest smaczniejsze... Jesli chcesz drożdżówki bez masła to zamień mąkę pełnoziarnistą na pszenną (500g mąki pszennej) dodaj 3 duże jajka i trochę dłużej powyrabiaj :) (robiłam ciasto bez tłuszczu i też było smaczne, ale krócej świeże, jednak zawsze można upieczone bułeczki zamrozić.. po rozmrożeniu w temp. pokojowej smakują świetnie - jak świezoupieczone) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmm lubię takie eksperymenty :D

    OdpowiedzUsuń
  9. makaron lubię, tuńczyka lubię więc to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiamy wszelkie makarony, byleby bez zwierzątek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawa jestem jak smakuje taki makaron, bo nigdy nie jadłam takiego :)
    dodawałam tuńczyka do makaronu, w moim wykonaniu nie było to smaczne danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...